ΑΡ-ΚΑΣ

Παραδοσιακά Αλλαντικά Ποιότητος

Προφίλ Εταιρείας

«Αν δεν ήταν ο πατέρας Μπατανιάν με τους γιους του, θα μπορούσαν να είναι οι τρεις μάγοι του αθηναϊκού παστουρμά».
Απόσπασμα από την εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» Σάββατο 29 Απριλίου 1995.
Παράδοση από την Καισάρεια
Η λέξη παστουρμάς είναι τουρκική. Σημαίνει το πιεσμένο, το πρεσαρισμένο, το πατικωμένο και προέρχεται από τη συνήθεια τούρκων ιππέων και μογγολικών φύλων να έχουν μαζί τους στις επιδρομές τους παστό κρέας από αρνί, μοσχάρι, κατσίκα, χοίρο, βούβαλο ή καμήλα σε ειδικές τσέπες της σέλλας τους, κάτω από τους μηρούς.
Ο παστουρμάς είναι ένα αγνό προϊόν αλλαντοποιίας αφού είναι ένα καθαρό κομμάτι κρέας, αλατισμένο, πρεσαρισμένο και κατόπιν ψημένο σε φούρνους. Το τσιμένι (çemen), αυτό που του δίνει την ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά, παρασκευάζεται από ένα μίγμα μπαχαρικών με βάση το σκόρδο και τον σπόρο τριγωνέλλας ή μοσχοσίταρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ισχυρές αντισηπτικές, θεραπευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Στην καταστροφή του 1922 οι Αρμένιοι πέρασαν πρόσφυγες μαζί με τους Έλληνες στη Χίο και τη Μυτιλήνη χάνοντας πατρίδα και περιουσία αλλά φέρνοντας μαζί τους το μυστικό του παστουρμά. Ένας από τους πρόσφυγες ήταν και ο παππούς Κασπάρ Μπατανιάν, που έφερε πρώτος τον παστουρμά στην Ελλάδα από την Καισάρεια. Η οικογένεια διατηρούσε όνομα ξακουστό εκεί.
Την παράδοση από γενιά σε γενιά συνεχίζουν τα εγγόνια, Αράμ και Κασπάρ. Με σημαντική πορεία στον χώρο, ξεκινώντας από το μικρό εργαστήρι στη Νίκαια έφτιαξαν μια εξελιγμένη μονάδα παραγωγής παστουρμά στη Βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου, εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη εποχή του παστουρμά με προσήλωση σε μια παράδοση που η οικογένεια έφερε από τα βάθη της Μικράς Ασίας και της ιστορίας.
Νέα εποχή στην παράδοση
Η μονάδα παραγωγής παστουρμά υψηλών προδιαγραφών είναι μοναδική στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στον ευρωπαϊκό χώρο. Με τη χρήση του HACCP (HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINTS) και με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων εγγυάται τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της ποιότητας και ασφάλειας, από το πρώτο στάδιο τεμαχισμού του κρέατος μέχρι και τη διάθεση του προϊόντος με αποτέλεσμα η εταιρεία να διαθέτει στην αγορά εμπόρευμα υγιεινό, ποιοτικό και ασφαλές. Οι πρόσθετες αυστηρές προδιαγραφές κρεάτων και προμηθευτών, πέρα ακόμη και από τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξασφαλίζουν την κορυφαία ποιότητα κρέατος ανάλογα με το προϊόν και την προστασία του καταναλωτή.